Chihuahua

Chihuahua är en av världens minsta hundraser och har fått sitt rasnamn från Chihuahua som är en delstat i Mexico varifrån rasen också härstammar. Sedan början av 2000-talet har Chihuahuan blivit en allt mer populär hundras, framförallt hos kvinnor, och troligtvis beror det ökade intresset för denna ras på att arvtagerskan och stilikonen Paris Hilton var känd bland annat för sin fäbless för just denna ras.
På grund av ökningen av Chihuahuans popularitet inleddes en omfattande smuggling av den här hundrasen och historierna om upphittade kartonger fullpackade med Chihuahuahundar är många. Ofta resulterade dessa grymma frakter i att hundarna dog under frakten och tull och polis avrådde således från att köpa denna typ av hund för att djurplågeriet skulle upphöra.
Hundsorten finns i två varianter lång- och korthårig. En vanlig sort är den brun beiga pälsen med långt hår. Den hade naturligt utvecklat ett skydd mot inkräktare och överfall genom sin speciella teckning i ansiktet. Teckningen påminde om Tarantellan, en gigantisk spindelsort som är vanlig i Mexico varifrån Chihuahuan härstammar.
Som valpar är denna hundsort så liten att den kan få plats i en tekopp. Chihuahuans temperament är livligt men den har även en tendens att bli kaxig i sitt lynne och gärna skälla ut större hundsorter. Så beter den sig naturligtvis för att försvara sin ringa gestalt. Har man otur kan kaxigheten färga hela hundens tillvaro så den blir liten och ettrig. Men rasen brukar charma och tilltala med just sin litenhet så har man väl charmats av Chihuahuan så kan man överse med ettrigheten.
Hundrasen är troligtvis mycket gammal och härstammar från toltekerna, ett Mexikanskt folkslag som levde i Mexico under tusentalet efter kristus. Efter dessa kom det Aztekiska folket och man har hittat lämningar och bevis på att Chihuahuans förfäder var vanliga redan då. Man tror att hundrasen haft en rituell betydelse och bland annat har man funnit lämningar som tyder på att hundarna följde sina ägare in i döden och begravdes tillsammans med människan. När Aztekierna utplånades som folk under 1500-talet tros hundrasen ha överlevt och funnits bland Mexikanska indianfolk.